Ortodontie

Ortodontia este specialitatea stomatologiei ce presupune diagnosticarea, preventia si tratamentul iregularitatilor dentare si faciale. Aceasta se ocupa cu studiul si tratamentul malocluziilor dento-faciale (muscaturilor incorecte), care pot fi rezultatul pozitiei incorecte a dintilor sau a oaselor sau incongruentei arcadelor dento-alveolare. Bracketii, aliniatoarele si alte tipuri de aparate ortodontice sau ortopedice sunt utilizate pentru corectarea anomaliilor prin miscarea dintilor si a oaselor.

In cazul copiilor, un aparat dentar poate corecta in perioada de crestere inconcordantele maxilarelor, poate sa ghideze eruptia dintilor permanenti cat mai aproape de pozitia lor corecta, in asa fel incat, in momentul in care toti dintii permanenti au erupt, sa diminueze timpul necesar unui tratament ortodontic ulterior.

In cazul adultilor, un aparat dentar poate corecta atat pozitia incorecta a dintilor, cat si ocluzia – muscatura. in multe cazuri, tratamentul ortodontic este necesar pentru pregatirea preprotetica, pregatirea chirurgicala, repozitionarea dintilor in vederea punerii unui implant dentar sau pentru stabilizarea ocluziei in cazul pacientilor cu afectiuni parodontale de la moderat la sever.

TIPURI DE APARATE DENTARE

Acestea sunt gutiere seriate, nu este un aparat fix. Invisalign a aparut recent si consta intr-o gutiera dura care se poate schimba la doua saptamani. Aparatul corecteaza disfuncții minore.

INCOGNITO

Este un aparat care se pune pe interiorul dintilor. Este complet invizibil la exterior, ceea ce inseamna ca vei putea zambi la fel de mult oricand, in timp ce aspectul zambetului tau se va modifica, fara ca ceilalți sa isi dea seama de asta.

SAPHIRR

Acest aparat se fixeaza pe exteriorul dinților, dar este estetic. Acesta este discret, aproape invizibil.
Brackeții sunt realizați dintr-un cristal transparent (Safir), compatibil cu smalțul dinților, de aceea, atunci cand este purtat, aproape ca nu se vede.

APARAT ORTODONTIC MOBIL

Acest tip de aparat se aplica unei dentitii mixte, atunci cand exista si dinți de lapte, dar si dinti permanenti.

APARAT ORTODONTIC FIX CU BRACKEtI METALICI

Este cel mai des intalnit aparat dentar. Este mai ieftin decat alte aparate fixe, fiind realizat din oțel inoxidabil.

BENEFICII

  • Zambetul perfect
  • Imbunatatirea aspectului si functionalitatii dintilor
  • Reducerea riscului aparitiilor cariilor si a bolii paradontale
  • Pozitionarea mai buna a dintilor de pe ambele arcade
  • Rezolvarea problemelor create de dintii supraaglomerati
  • Corectarea muscaturii
  • Corectarea spatiilor dintre dinti
  • Remedierea problemelor de vorbire