Endodontie

CE ESTE ENDODONTIA?

Endodontia este o specialitate a medicinei dentare ce se ocupa cu prevenirea, diagnosticul si tratamentul afectiunilor pulpei dentare.

Cu ani in urma, dintii care aveau pulpa dentara afectata erau extrasi.

Astazi, tratamentul endodontic ofera medicului dentist mijloacele necesare si eficiente pentru a salva dintele.

ENDODONTIA MODERNA INSEAMNA

  • Izolare cu diga
  • Magnificatie (MICROSCOP SAU LUPE DENTARE)
  • Tratament mecanic rotativ
  • Obturatie de canal tridimensionala prin folosirea unei tehnici de condensare la cald
  • Control radiologic

CARE SUNT BENEFICIILE TRATAMENTULUI ENDODONTIC?

Tratamentul endodontic va putea salva un dinte care in caz contrar ar trebui extras.

Extractia dentara atrage dupa sine o serie de modificari functionale (masticatorii, fonetice etc.) si estetice.
Dintii au tendinta de a stabili in permanent contacte intre ei, astfel, daca dintele extras nu va fi inlocuit in timp util dintii vecini vor migra, aceste modificari de poziții vor putea determina aparitia a numeroase probleme ce vor afecta ocluzia (muscatura) sau chiar articulatia.
Pentru a preveni astfel de neplaceri va fi necesara realizarea unei proteze partiale fixe (punte) sau mobile (care se indeparteaza din gura) sau a unui implant.
Toate aceste variante terapeutice reprezinta soluții viabile si corecte insa care presupun costuri mult mai mari comparativ cu tratamentul endodontic si un timp de tratament mult mai indelungat.

LA CE SA MA ASTEPT?

Tratamentul de canal este executat de catre medicul specialist endodont.

In primul rand, medicul dentist va amorti gingiile cu o substanta gelatinoasa placuta la gust pentru a injecta anestezicul local.
Medicul va izola dintele afectat de ceilalti dinti cu o diga (o mica foaie de cauciuc, pe un cadru metalic).

Diga este un element foarte important in tratamentul endodontic, ea protejand in primul rand dintele tratat de infiltrarea bacteriilor din saliva si pe dumneavoastra de neplacerile cauzate de substantele folosite in tratarea canalelor (arsuri/gusturi neplacute).

Endodontia este una din cele mai importante etape din planul de tratament stomatologic.

Diagnosticarea si tratamentul corect al tesutului moale al dintelui (nervul) previne pierderea dintilor si aparitia infectiilor/gangrenelor dentare!

Clinica noastra ofera tratamente de canal la cel mai inalt standard, utilizand echipamente de ultima generatie: Microscop, Lupe dentare, Micromotor si Apex Finder si Sistem de obturare la cald cu gutaperca prin compactare verticala.