Parodontoza – boala parodontală – este o afecțiune cronică a gingiei, de tip inflamator. Parodontoza se manifestă la nivelul țesuturilor de susținere a dintelui pe arcadă : gingie, ligament parodontal, os alveolar. Parodontoza poate duce la pierderea dinților prin distrugerea țesutului moale și a osului care susține dinții.

În prima fază apare inflamația gingiei – gingivita. În mod normal, gingiile sănătoase sunt ferme și de culoare roz pal. Gingivita se manifestă prin modificarea consistenței gingiei – devine moale, și a culorii – spre roșu violaceu. De asemenea, papilele intrerdentare se inflamează și desprind de pe dinți, apar dureri, senzație de prurit gingival, gingiile sângerează foarte ușor, chiar și la periaj cu periuța cu păr moale.

Treptat boala evoluează spre structurile profunde, gingia începe să se retragă de pe dinți, antrenând apoi și osul alveolar, apar pungile parodontale (“buzunarașe” formate între os și dinte în care se acumulează bacterii, tartru, fragmente de os necrozat, etc.).
În final dinții sunt expulzați din alveolele dentare.

Parodontoza are drept cauză principală placa dentară – pelicula compusă în principal din bacterii. Placa dentară se formează pe dinți atunci când amidonul și zaharurile din alimente interacționează cu bacteriile care se află în gură în mod normal.

Placa dentară care rămâne pe dinți mai mult de două – trei zile se poate întări sub linia gingiei, formându-se tartrul. Tartrul face ca placa dentară să fie dificil de înlăturat și actionează ca un rezervor pentru bacterii. Mai mult, nu se poate scăpa de tartru prin periajul dinților și folosirea aței dentare – este nevoie de un detartraj profesional pentru a-l îndepărta.

Parodontoza are și factori favorizanți de ordin :

Local : fumat, tartru, traumă ocluzală, carii, edentații, obiceiuri vicioase, etc.

General :
Stări fiziologice : pubertate, sarcină, menstruație, monopauză, utilizare de anticoncepționale

Boli sistemice : diabet zaharat, hipovitaminoza C, leucemie, anemie, pemfigus, lichen plan etc.

Tratamente medicamentoase utilizate în epilepsie, boli cardiovasculare, tratament imunosupresor.

Diagnosticul de parodontoză este simplu și se bazează pe un examen stomatologic. Medicul dentist examinează pentru a stabili existența plăcii dentare și a tartrului și verifică daca există sângerare ușoară. Cu cât mai repede solicitați asistență din partea medicului stomatolog, cu atât mai mari sunt șansele de a înlătura problemele provocate de parodontoză și de a preveni alte probleme grave de sănătate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *