Implant dentar

Ce este implantologia?

Implantologia vine astazi sa completeze arsenalul terapeutic al stomatologiei contemporane.

Implanturile isi fac tot mai mult drum in rezolvarea edentatiilor totale si partiale maxilare si mandibulare.

Protezarea ca suprastructura a implanturilor faciliteaza obtinerea unor rezultate exceptionale, estetice si functionale, adresandu-se practic unui spectru nelimitat de indicatii.

In timp ce protezarea conventionala, mobila, totala si partiala sau fixa, prin slefuirea dintilor stalpi se indica in primul rand in functie de caracteristicile anatomice date de repartizarea dintilor restanti, forma arcadelor, gradul de atrofie a crestelor dentare etc. pentru medicul ce alege varianta supraconstructiei pe implanturi exista posibilitatea ca situatia data sa o poata schimba in asa fel incat sa satisfaca majoritatea cerintelor estetice si functionale ale pacientilor.

Implantul dentar este o radacina dentara artificiala din titan tratata pentru a se integra in osul uman, substituind radacina dentara.

Acesta se pozitioneaza printr-o metoda chirurgicala simpla in os.

In implantul dentar se va atasa bontul protetic aferent, o parte din el intra subgingival, iar pe restul bontului va fi cimentata coroana protetica.

Aceasta procedura nu este dureroasa deoarece se realizeaza sub anestezie locala.

Timp de cateva zile pot aparea dureri cu intensitate redusa care se remit cu antialgice usoare.

Dupa aceasta interventie pacientul trebuie sa respecte o igiena locala foarte buna, deoarece fara aceasta pot sa apara inflamatii gingivale care pot conduce la pierderea implantului.

Preocuparile medicului stomatolog specializat in implantologie ce isi propune sa le redea sanatatea dentara si pacientilor pe cale de a-si pierde dintii afectati de boala parodontala in stadiu avansat, ce necesita extractii, dinti care au suferit fracturi subgingivale, dinti afectati de carie in faza terminala, traume si probleme endodontice.

Acesti dinti se afla de obicei in regiunea anterioara a maxilarelor, cu o mare importanta estetica, tocmai de aceea majoritatea pacientilor ajung foarte tarziu in clinica de stomatologie, de teama ca vor ramane o perioada prea mare fara dintii frontali.

In aceste cazuri se poate face implantarea imediat postextractional si cu realizarea unor lucrari dentare de tranzitie.

Inaintea unui tratament implantologic ce vizeaza zone cu implicatii estetice se impune si o examinare clinica si radiologica a tesuturilor de sustinere a dintilor ce vor fi extrasi, precum si a dintilor vecini, pentru ca nu este suficient sa inlocuiesti coroanele dintilor extrasi ci dupa caz trebuie inlocuite tesuturile moi si dure pierdute.

Posibilitatea de inlocuire a acestor tesuturi prin grefe osoase si membrane a largit foarte mult accesul la acest tratament modern si al pacientilor care alta data ar fi avut contraindicatii.

ESTE VARSTA O PROBLEMA?

Ocazional, pacientii mai varstnici isi exprima ingrijorarea ca varsta lor ii poate impiedica sa beneficieze pe deplin de implanturile dentare.

Cu toate acestea, sanatatea este un factor mult mai important decat varsta, si daca sunteti suficient de sanatos pentru a vi se extrage un dinte, probabil ca sunteti destul de sanatos si pentru a beneficia de un implant dentar.

Tratamentul cu implanturi poate fi contraindicat in cazul anumitor boli cronice.

Specialistii nostri vor determina daca sunteti sau nu un candidat pentru implanturi dentare, dupa o evaluare atenta a tuturor testelor si istoricului dumneavoastra dentar.

DINTII SUSTINUTI DE IMPLANTURI – AVANTAJE:

  • Arata, se comporta si se simt similar cu dintele natural.
  • Nu necesita sacrificiul dintilor vecini precum puntea dentara.
  • Ofera sustinere osului (prin inlocuirea radacinii extrase).
  • Previne retractia gingivala si colapsarea osoasa ce apare dupa extractie.
  • Necesita aceeasi igiena ca dintii naturali.
  • Reda libertatea de a consuma orice alimente.
  • Pacientii recapata increderea si apectul dorit.