Endodonție

Prevenirea, diagnosticul și tratamentul afecțiunilor pulpei dentare.

1

Ce este endodonția?

Endodonția este o specialitate a medicinei dentare care se ocupă cu prevenirea, diagnosticul și tratamentul afecțiunilor pulpei dentare. Cu ani în urma, dinții care aveau pulpa dentară afectată erau extrași. Astăzi, tratamentul endodontic oferă medicului dentist mijloacele necesare și eficiente pentru a salva dintele.

2

Endodonția modernă presupune

Dacă sunteți în situația în care vă lipsesc toți dinții inferiori și/sau superiori, atunci este important să știți că lucrările protetice susținute de implanturi vă pot schimba viața. Spre deosebire de protezele mobile, care se desprind, provoacă iritații gingiei și durere în zonele în care se găsesc nervi, protezele sau punțile susținute de implanturi oferă o stabilitate foarte bună, fără durere, fără situații neplăcute, fără griji. Pacienții ce aleg acest tip de tratament, râd și vorbesc cu încredere, iar alimentele preferate pot fi consumate fără probleme.

3

Care sunt beneficiile tratamentului endodontic?

Tratamentul endodontic va putea salva un dinte care în caz contrar ar trebui extras. Extracția dentară atrage după sine o serie de modificări funcționale (masticatorii, fonetice etc.) și estetice. Dinții au tendința de a stabili în permanență contacte între ei, astfel, dacă dintele extras nu va fi înlocuit în timp util, dinții vecini vor migra, aceste modificări de poziții vor putea determina apariția a numeroase probleme ce vor afecta ocluzia (mușcatură) sau chiar articulația. Pentru a preveni astfel de neplăceri va fi necesară realizarea unei proteze parțiale fixe (punte) sau mobile (care se îndepărtează din gură) sau a unui implant. Toate aceste variante terapeutice reprezintă soluții viabile și corecte însă care presupun costuri mult mai mari comparativ cu tratamentul endodontic și un timp de tratament mult mai îndelungat.

4

La ce să mă aștept?

Tratamentul de canal este executat de către medicul specialist endodont. În primul rând, medicul dentist va amorți gingiile cu o substanța gelatinoasă plăcută la gust pentru a injecta anestezicul local. Medicul va izola dintele afectat de ceilalți dinți cu o digă (o mică foaie de cauciuc, pe un cadru metalic). Diga este un element foarte important în tratamentul endodontic, ea protejând în primul rând dintele tratat de infiltrarea bacteriilor din salivă și pe dumneavoastră de neplăcerile cauzate de substanțele folosite în tratarea canalelor (arsuri/gusturi neplăcute). Endodonția este una din cele mai importante etape din planul de tratament stomatologic. Diagnosticarea și tratamentul corect al țesutului moale al dintelui (nervul) previne pierderea dinților și apariția infecțiilor/gangrenelor dentare! Clinica noastră oferă tratamente de canal la cel mai înalt standard, utilizând echipamente de ultimă generație: Microscop, Lupe dentare, Micromotor, Apex Finder și Sistem de obturare la cald cu gutapercă prin compactare verticală.

Dorești să faci o programare online?

Contactează-ne acum pentru o programare la unul dintre medicii noștri și beneficiază de atenția și confortul cu care ne-am obișnuit pacienții de-a lungul timpului.

Indiferent că ne vizitezi pentru un control periodic, pentru o urgență sau pur și simplu pentru a aduce un plus de strălucire zâmbetului tău, specialiștii noștri îți stau la dispoziție!